Temperatur & Klimat på Mallorca

Mallorca ligger i Medelhavet, söder om Spanien och norr om Afrika.

Mallorca har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Ön är bergig och detta ger upphov till varierande klimatförhållanden beroende på område. Vindarna kommer från nordväst, vilket gör regionerna i sydost i allmänhet varmare och torrare. De nordvästliga regionerna och bergen har den största nederbörden. Kustregionerna har runt 300 soldagar per år. Högre höjder upplever alltid svalare temperaturer.

Sommaren är varm med låg nederbörd och mycket sol. I början av säsongen är den genomsnittliga höga temperaturen 27°C. Den stiger sedan till 30°C i juli och augusti, innan den går ner till 27°C igen i september. Soldyrkare hittar stor lättnad i Embat, en lokal vind som blåser svalare luft från havet. Även luftfuktigheten är låg. Om du väljer att åka till Mallorca under den varmaste perioden så kan det vara bra att ta del av lokalbefolkningens seder och ta en siesta under den varmaste perioden av dagen. Havstemperaturen stiger upp till 25°C och du kan förvänta dig elva soltimmar per dag.

Hösten, i oktober och november, är varm, med en viss nederbörd. För den som vill slippa stora turistskaror och hetta är detta en bra tidsperiod att resa till Mallorca. Genomsnittstemperaturen i oktober är 23°C, medan nätterna börjar bli kallare och temperaturen sjunker ner till 12°C. Havstemperaturen i oktober är fortfarande bra för simning. Oktober är den regnigaste månaden på året, men det regnar sällan under en längre period. I november är genomsnittstemperaturen 18°C, det är för kallt för havsbad, men fortfarande behagligt varmt, på nätterna är det cirka 8°C.

Vintern är ytterst mild och mycket ljus för att vara vinter på norra halvklotet. Den genomsnittliga höga temperaturen är som lägst i januari, 14°C. I december och februari brukar det vara cirka 15°C på dagen. På natten sjunker temperaturen till 4°C, det händer att den sjunker till minusgrader. Högst upp i bergen är snö vanligt, men det händer sällan att det snöar i låglandet. Det regnar fortfarande ibland, men inte lika ofta som på hösten och regnet kommer mer sällan ju närmare sommaren är. Solen är uppe 5 timmar per dag i december och januari, och 7 timmar i februari.

Våren är varm med låg nederbörd. Den genomsnittliga höga temperaturen är 16°C i mars, 18°C i april och 22°C i maj. Temperaturen på natten förblir sval under hela perioden. Solen skiner upp till nio timmar per dag i april. Nederbörden är måttlig, minskar till nästan obefintlig mängd i maj. Precis som på hösten är temperaturen behaglig och folkmassorna mindre. Våren är soligare än hösten, men på våren är havet för kallt för att bada i.

Mallorca drar nytta av sitt sydliga läge i Medelhavet. Varma somrar och milda vintrar är ett resultat av dess närhet till ekvatorn. Mallorca kan drabbas av den afrikanska vinden Sirocco, som kan orsaka att temperaturerna stiger till 40°C, men bara på den södra kusten.

Screen Shot 2013-02-08 at 5.59.08 PM

temperaturer Mallorca